Meubelsmaken.net

Binnendeur plaatsen en op maat laten maken

binnendeur

Binnendeur soorten en uitmeten

Binnendeuren zijn er in twee verschillende soorten, dit zijn opdek en stompe deuren. Stompe deuren vallen volledig binnen het deurkozijn. Scharnieren zorgen voor afhang van de deur. Opdekdeuren vallen niet in zijn geheel in het kozijn de afhang vindt plaats door middel van paumelles. Niet alle binnendeuren passen direct al in het kozijn. In dit geval moet je een deur op maat laten maken alvorens je hem kunt plaatsen. Op maat maken van deuren is iets wat precies moet gebeuren. Meet het kozijn eerst goed uit en bepaal of je een stompe of opdekdeur hebt omdat elk weer anders valt. Meet zowel de hoogte als breedte als diepte van het kozijn en houdt rekening met eventuele ruimte en dorpels. De breedte wordt op drie plaatsen gemeten: onderaan, in het midden en boven aan. De lengte meet je langs de stijlen aan linker en rechterkant. Ook is draairichting bepalen. Er moet voldoende ruimte zijn om de deur te openen. Stompe deuren kunnen twee kanten uitdraaien maar een opdekdeur meestal een kant. Bij een rechtsdraaiende deuren moeten scharnieren aan de rechterkant zitten en bij linksdraaiend aan de linkerkant.

Binnendeur op maat laten maken

Stompe deuren kunnen op maat worden gezaagd zodat ze passend in het kozijn passen. Ze kunnen ook bij worden geschaafd. Opdekdeuren hoeven meestal niet op maat worden gemaakt omdat ze over standaard maten beschikken en dus altijd in het kozijn passen. Het op maat laten maken van een stompe deur kan door passend te zagen. Eerst moet ervoor worden gezorgd dat alles waterpas is. Dit geld voor de bovendorpel en kozijndrempel. Als de hoogte van het kozijn is opgemeten moet de maat minstens 5mm worden overgebracht op de deur. Indien je bij een bedrijf de deuren op maat laat zagen moeten de maten exact worden doorgegeven. Zo kan de deur eventueel ook nog wat worden bijgeschaafd zodat deze mooi valt zonder haperingen. Ook kan de vakman die de deuren op maat maakt langskomen op de kozijnen en dorpels op te meten.

Stompe deur plaatsen

De scharnieren moeten ten eerste worden afgetekend in het kozijn. Daarna moeten deze op de deur worden afgetekend zodat ze goed vallen. Met een beitel hak je stukken uit waar de scharnieren in het kozijn moeten komen. Vervolgens worden schroefgaten geboord zodat de scharnieren in het kozijn kunnen worden geplaatst in sparingen die uitsteken. Tot slot worden scharnieren in het kozijn vastgeschroefd. Vervolgens wordt de deur in het kozijn op de juiste hoogte ingesteld. Dit kan door een muntje te plaatsen tussen deur en kozijn en kijken of de deur goed valt. Daarna teken je scharnieren af op de deur. Hak de gaten van scharnieren uit op de deur en plaats deze op de deur zodat ze goed in de scharnierpennen in het kozijn vallen. Controleer dit tussentijds. Kijk of de deur goed sluit en opent en pas zo nodig wat aan.

Binnendeur plaatsen en op maat laten maken
Schuiven naar boven